Programa nouă de BAC la disciplina GEOGRAFIE

Prin ordinul nr. 4115/10.04.2020, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat noile programe pentru susținerea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat.

Noi am extras doar programa pentru disciplina geografie:

Pentru comparație, puteți descărca și programa ”veche”, care a fost valabilă până acum:

În programa nouă s-au păstrat toate cele unsprezece competențe de evaluat, însă în ceea ce privește conținuturile, au fost păstrate doar primele trei puncte de la capitolul A ”EUROPA ŞI ROMÂNIA – ELEMENTE GEOGRAFICE DE BAZĂ”.

Am evidențiat pentru voi diferențele 🙂

Cum se va reflecta reducerea materiei în subiectele de la bacalaureat?

Putem să ne facem o idee, urmărind noile modelele de subiecte ”Teste de antrenament”, publicate în data de 22 aprilie 2020, pe site-ul Centrului Național de Evaluare și Examinare.

Este utilă comparația cu modelele de subiecte publicate de aceeași instituție, în data de 30 martie 2020.

În esență, nu se schimbă prea multe, deoarece:

  • au rămas toate cele unsprezece competențele de evaluat;
  • materia (conținuturile) din noua programă, reprezintă peste 90% din conținuturile care erau evaluate în subiectele de bacalaureat din anii precedenți;

O deosebire evidentă se observă la SUBIECTUL III, litera C., unde, în loc de zece caracteristici geografice ale unui stat din Europa, suntem solicitați să precizăm zece caracteristici geografice ale unei subunități principale de relief din România.

Comparația dintre ”Test_10” publicat în 22 aprilie 2020 și ”Test_05” publicat în data de 30 martie 2020:

În rest, pentru nota maximă, trebuie să știm toate aspectele esențiale specifice ale Europei și României care erau cerute și până acum în subiectele date la examenele de bacalaureat în anii precedenți.

Comentariile sunt închise.